ponedeljek, 26. oktober 2015

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE SARAJEVO 1984



14. zimske olimpijske igre so se odvijale leat 1984 v Sarajevu, takrat še v Jugoslaviji, od 8. Do 19. 2. To so bile prve zimske olimpijske igre v komunistični državi in šele druge nasploh, prve leat 1980 v Sovjetski zvezi.

Gostujoče mesto je bilo naznanjeno leta 1989 v Atenah, v glasovanju je premagalo Sapporo na Japonskem in Gothenburg na Švedskem. Potovanje olimpijskega plamena se je začelo na gori Olimp in  prepotoval je skupno 5289 km po celotni Jugoslaviji. Od skupno 1600 nosilcev bakle je bila zadnja umetnostna drsalka Sandra Dubravčič, ki je ponesla plamen na otvoritveno slovesnost. Danes je ena od dveh originalnih bakel v Sloveniji v lasti zbiralca v Žalcu pri Celju. Uradna maskota iger je nam dobro znana volkec Vučko, ki ga je narisal Slovenec Jože Trobec. Izbran je bil s pomočjo glasovanja v časopisu. Od tedaj je Vučko simbol Sarajeva. Pošta Jugoslavije je med letoma 1982 in 1984 izdala 2 seriji poštnih znamk z motivi športov in mesta Sarajevo.

Igre so bile setavljene iz  39 tekmovanj v šestih športih in desetih disciplinah, kar vključuje alpsko smučanje, biatlon, umetnostno drsanje, smučarske skoke in prvič v zgodovini smo spoznali alspsko smučanje za invalidne osebe. Igre so potekale v štirih dvoranah, in sicer na stadionu Koševo, kjer je potekala otvoritvena slovesnost, ledena dvorana Zetra in Skenderija. Alpsko smučanje je gostovala Bjelašnica za moške in Jahorina za ženske, skakalno prizoršče na Igmanu in Trebeviču. Olimpijska vas se je nahajala v Mojmilu.

Sodelovalo je 1255 športnikov iz 49 držav, od njih so Egipt, Monako, Portoriko, Senegal in Britanski deviški otoki nastopili prvič. Največ medalj je tedaj osvojila Vzhodna Nemčija, skupno 24 (9 zlatih, 9 srebrnih in 6 bronastih). Prav te igre so bile najbolj odmevne za Jugoslavijo in še posebej za Slovenijo, saj je naš smučar Jure Franko osvojil prvo medaljo iz olimpijskih iger za Jugoslavijo, in sicer srebrno v veleslalomu, prehitel ga je le švcar Max Julen Od silnega ponosa se je razširil rek: »Volimo Jureka više nego bureka!«

Olimpijske igre so seveda zelo vplivale na Sarajevo, še posebej na področju turizma, saj so hoteli, gostilne in obedovalnice uživale v velikem obisku. Najbolj zanimiva je verjetno čevabžionica Sarajevo 84, ki poustavarja ambient v stilu časa olimpjskih iger. Celoten dogodek je potekal mirno in brez zapletov, le en neljub dogodek se je zgodil. Med otvoritveno slovesnostjo so ponesreči dvignilo narobe obrnjeno zastavo, ampak to  je dandanes le spomin, ki se ga vsak starejši Bošnjak spomen z nasmehom na obrazu, saj so igre res izbolšale »imidž« Bosne in Hercegovine, pa tudi Jugoslavije v svetu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar