četrtek, 22. oktober 2015

BOSANSKA KA(H)VA

Kljub prepolnim urnikom na nasem potepanju po BIH se je nasel tudi cas za oddih ob pravi bosanski kavi, ki nam je popestrila dan in nas napolnila z dobro voljo in novo energijo, ki nam je po napornem dnevu prisla se kako prav. Bili smo prijetno preseneceni, saj smo doma ocitno vajeni redkih vodnih raztopin. Tukaj pa so nam ne le postregli v džezvi ampak smo zraven dobili tudi znacilno bosansko sladico ratluk, ki je bila le se pika na i. Kavo smo pili po natancnih navodilih ze izurnjene sosolke Mateje, ceprav moramo se nekoliko povaditi smo predstavljeno tehniko hitro osvojili in bili nad to dolgoletno tradicujo popolnoma navduseni. A ocitno kava ni disala le nam, saj so se okoli nas nenehno smukale tudi prikupne macke, ki smo jih pogladili po glavi.

Se nekaj suhoparnih podatkov za vedozeljne:

Bosanska kava je nacionalna bosanska pijaca. Tradicionalna bosanska kava (kahva ali kafa) se postreze v posebnih posodah - džezvi ali filidžanih.

Kako ka(h)vo sploh pripravimo?
Vodo damo v posodo, da zavreje. V džezvi pa preprazimo fino mleto kavo, da zadisi, zato pravimo, da se bosanska kava pece. Preprazeno kavo prelijemo z vrelo vodo in premesamo. Nato se enkrat premesamo in zavrejemo, da se zgosti.

Bosanska kavo smo dobili postrezeno na rocno kovanih bakrenih ploscah z džezvami in filidžani. Manjkal pa ni niti ze prej omenjeni ratluk in sladkor v kockah. Kocko sladkorja smo prepojili s kavo, jo polozili na jezik in jo pocasi topili s pozirki kave.

Pitje kave je prikazano na naslednjem videoposnetku:


Ni komentarjev:

Objavite komentar