četrtek, 22. oktober 2015

TITOV BUNKER

Ura je 8.00! Cas je da se odpravimo proti Konjicu!



Titov bunker se nahaja pod planino Zlatar pri Konjicu. Vec desetletij je bil velika skrivnost SFRJ in gradili so ga v strogi tajnosti. Narava dobro skriva to nuklearno zaklonisce pred ocmi javnosti in moznih sovraznikov. Zgrajen je bil pred 33 leti.


V primeru nuklearne nevarnosti bi lahko bunker sprejel 350 ljudi, ki bi brez problema znotraj ziveli 6 mesecov brez povezave z zunanjim svetom, saj je bilo v zakloniscu prisotno vse, kar je potrebno za normalno zivljenje.

V bunker lahko vstopijo le vecje skupine, zato je bila to za nas edinstvena izkusnja. Vneto smo poslusali vodica, ki nas je tudi pohvalil. Znotraj zaklonisca je tudi razstava mladih modernih umetnikov, ki nas je se dodatno pritegnila in vzbudila nase zanimanje, saj so bila dela povezana s hladno vojno in vsako od njih je imelo svojo zgodbo.

Najbolj so nas presenetile za tisti cas moderne komunikacijske metode, materiali iz katerih je bil zgrajen bunker, strojniska oprema za ogrevanje in ozracevanje. Vsi predmeti so ohranjeni se iz casov Tita.

90 minut dolg ogled je hitro minil, saj kot je rekel vodic, se v bunkerju cas kar ustavi.

Prilagamo nekaj slik, da se boste lazje vziveli v nas edinstven sprehod po Titovem podzemlju in vsakemu priporocamo obisk le tega.














Ni komentarjev:

Objavite komentar