četrtek, 22. oktober 2015

EX-YUGO ROCK

Skozi celotno pot nas je spremljala glasba -   na radiju ali pa smo jo poslušali preko slušalk. Bolj podrobno pa smo spoznali Ex-yugo rock, predvsem tisti del, ki je bil značilen za Bosno in Hercegovino.
Ex-yugo rock je, klub razpadu Jugoslavije, danes še vedno priljubljena zvrst glasbe. Njeni glavni predstavniki v Bosni so:

  • Crvena jabuka, ki jih je zaznamovala predvsem stalna menjava članov, skozi celotno pot zasedbe pa sta ostala Darko Jelčić in Dražen Žerić. Ena izmed njihovih bolj znanih pesmi je To mi radi.
  • Bjelo dugme, katerega člani so dejali, da so skupino ustanovili predvsem zaradi lepih oboževalk. Za njih je značilen poseben etno-rock. Gre za prepletanje rock in etno glasbe. Prmier takšne skladbe je đurđevdan.
  • Plavi orkestar - njihov ustanovitlej in protogonist Saša Lošić je bil odgovoren za vso filmsko glasbo v filmih Outsajder, Kajmak in marmelada ter Petelinji zajtrk. Gotovo vsak pozna njihvo Od rođendana do rođendana.
  • Zabranjeno pušenje - njihovo Boško in Admira so spoznali še podrobneje. Pesem govori o zaljubljeni Bošnjakinji in Srbu, ki sta umrla v zadnji vojni v Bosni umrla pri poskusu pobega iz obkoljenega Sarajeva. 
  • Indexi so si kot študenti nadeli ime po knjižicah prisotnosti in opravljanja izpitov. Nekako njihova najbolj znana je Jedna mala plava.
Poleg njih pa so bili tu še:
Na koncu poti nas je vodička Sofija presenetila s "šurko" na avtobusu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar